Körülbelül egy éve már, hogy nem része a hétköznapjaimnak a tej és a cukor. Ez a –mentes élet alapjaiban formálta át az ízlésemet. Én, aki megrögzött cukorfüggő voltam, azóta egyre kevésbé kívánom az édes ízt, a mesterségesen édesített dolgokat pedig egyáltalán nem. Az ember nem is gondolná, milyen egyszerű leszokni dolgokról. Azért néha persze lecsúszik egy-egy tökös-mákos rétes vagy kocka csoki, de ha édesség, akkor elsősorban a gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, magvak jutnak eszembe.
A nyers sütikkel mostanában ismerkedem-kísérletezem, ez a recept megtetszett, mert elég egyszerűnek tűnt. Igaz, kicsit módosítottam rajta, mert kevesebb kókusz került bele, mazsola pedig egyáltalán nem, és a krémet is lehagytam a tetejéről. A teljes adag nekem nagyon sok lett, nem számoltam, de legalább 50 golyó tuti kitelik belőle, szóval legközelebb fél adagot fogok csinálni.
Hozzávalók:
300 g datolya
20 g reszelt gyömbér
80 g kókuszreszelék
400 g reszelt répa
180 g dió
100 g őrölt lenmag
Elkészítés:
Legalább 20 percre beáztatjuk a datolyát és a gyömbért, eközben lereszeljük (vagy aprítógépben, turmixban felaprítjuk a répát).
Összekeverjük a száraz összetevőket, a kókuszreszeléket, a diót és a lenmagot.
Majd mindehhez hozzákeverjük a répát.
A gyömbér mellett ízlés szerint fűszerezhetjük a keveréket, az eredeti recept sütőtökfűszert ír, de mivel nálam az nem volt kéznél, szerecsendiót tettem bele.
Egy negyed csésze vízzel összeturmixoljuk a datolyát, és ezt is hozzákeverjük az előzőekhez. Eztán már nincs más hátra, minthogy tetszetős golyókat formázzunk belőle, és tádámm:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: