3 életmentő krémleves

A levesek talán még a csokinál is alkalmasabbak arra, hogy válságos pillanatokban visszahozzák az ember lelkierejét, az életbe és az emberiségbe vetett hitét valamint a reményteli jövő képeit. Esetleg még a forró, fűszeres italok vetekedhetnek velük, mindenesetre tény, hogy ezekben a meleg és lédús táplálékokban van valami mágikus.

Démonűző sütőtökleves

Démonűző hatékonyság tekintetében nálam a sütőtökleves került az első helyre egy esős novemberi estén. Kimerülten és csüggedten értem haza a munkából azzal az érzéssel, hogy sosem lesz vége a mókuskeréknek. Aztán ahogy belemerítettem a kanalat a narancssárga nedűbe, egy pillanat alatt kifényesedett az aurám és eloszlottak a nyomasztó képek. Ilyen instant démonűző hatást azelőtt egyetlen egyszer tapasztaltam egy táncházban, ahol sokat kellett forogni. Tehát ha démonűzésre van szükség, melegen ajánlon a sütőtököt és az intenzív pörgést.

Hozzávalók:

1 kg sütőtök

1 közepes hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1 tk szerecsendió

1 tk szárított vagy 1 ek friss gyömbér

1 kk csilipaprika vagy színespaprika

só, bors ízlés szerint

1 levekocka – opcionális

2 dl – kókusztej(szín) – opcionális

2-3 ek olaj (olíva, napraforgó vagy kókusz)

Felteszem melegedni az olajat, míg apró kockára vágom a hagymát. A hagymát odateszem sülni, megpucolom és ráteszem a fokhagymát, majd egy kis víz segítségével üvegesre párolom őket. Kíméletlenül megpucolom és felkockázom a sütőtököt, majd rádobom a hagymára és sütöm egy kicsit, majd felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje. Aki megtalálta élete leveskockáját, az ezen a ponton felöntheti fél liter leveskockás vízzel is, melyet a sütőtök felkockázása alatt felforralt. Én még nem találtam meg az igazi kockát, szóval maradt a víz. Kábé 20 percig kell főni, hogy megpuhuljon a tök, a 18. perc táján megszórom a fűszerekkel. Ha kész van, botmixerrel összeturmixolom, és hangulattól illetve anyagi helyzettől függően megy vagy nem megy bele a kókusztej(szín). Ebben a fázisban még lehet rajta higítani, ha túl sűrű lett. Aki szépen szeretne tálalni, az még megszórhatja tökmaggal és rajzolhat rá dekoratív mintákat tömagolajjal vagy balzsamecettel.

Éjjeli paradicsomleves lecsó helyett

Ez a leves olyan pofátlanul egyszerű, hogy az szinte már ciki egy receptoldalon. Azonban varázsereje éppen az egyszerűségében rejlik. Jól jött, hogy nem kell sokat pepecselni a konyhában, amikor az éjszaka közepén arra ébredtem, hogy lecsót kell ennem. Hamar elvetettem az ötletet, hogy lemenjek az éjjelnapaliba, beszerezzem a szükséges hozzávalókat és belemerüljek a folyamatba, viszont eszembe jutott a dobozos paradicsompaszta. Uccu neki, már öntöttem is bele a lábosba, egy kicsit felhigítottam, de nem nagyon, aztán landolt benne egy tk napraforgóolaj, szokás szerint só, bors, bazsalikom, és a végén még improvizatív jelleggel egy kis csicseriborsó. Ez így annyira kerek lett, hogy nem is hiányzott hozzá a paprika. De azért egyszer hagymával, sült paprikával is ki fogom próbálni.

A paradicsom egyébként valahogy bekapcsolja nálam azt a gént, ami a bizarr ízkombinációk szeretetéért felelős. Ahogy a gugli leleplezte, nem vagyok ezzel egyedül, ez azért kicsit megnyugtató. Másnap banánkarikákat szeltem a levesbe, nekem így is ízlett, aztán később kipróbáltam, hogy víz helyett házi kókusztejjel higítom. Ez utóbbi annyira nem jött be, de szerintem leszek még olyan hangulatban is.

Hozzávalók:

500 g sűrített paradicsom

1 dl víz

1-2 tk napraforgóolaj

só, bors, bazsalikom

két marék főtt csicseriborsó

Kelkáposztakrémleves szerelmi bánatra

Egy szerelmi csalódás tanított meg arra, hogy a válságokban nemcsak a jóga és az éneklés, hanem a főzés is adhat lelki támaszt. Ahogy pucoltam és vágtam a zöldségeket, kavargattam a levest, valami kisimult bennem, tisztult elmém egéről a bánat és felcsillant a halvány reménysugár, hogy talán mégiscsak van előre.

Hozzávalók:

fél kelkáposzta

1 közepes hagyma

1-2 kis krumpli

3-5 gerezd fokhagyma

só, bors, színespaprika

tahini

Az elkészítése ugyanúgy kezdődik, mint a sütőtöklevesé, csak itt a krumplit és a kelkáposztát dobom a hagymákra. Aztán egy kis sütögetés után felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi (vagy levesalappal), kb. 20 perc alatt puhára főzöm, aztán jöhetnek a fűszerek és a botmixer. Tálaláskor mehet még bele egy-két tk tahini vagy őrölt szezámmag is, hogy gondoskodjunk a kalciumról. Voilá!

Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »