Mostanában van szerencsém sokat mozogni, így fehérjedús, könnyen emészthető és gyorsan elkészülő fogáson gondolkodtam. Eszembe is jutott a tofu. A fűszerezésen nem sokat töprengtem, úgy fűszerezek, ahogy öltözködöm: általában azt veszem elő, ami a kezembe akad, és ez többnyire szerencsés párosításokat eredményez.
Ezúttal a rozmaring akadt a kezembe. – Ez szerelmet jelent – suhant át rajtam automatikusan a gondolat, és felidéztem mindazt, amit a rozmaringhoz fűződő babonákról tudok. A néphagyomány mágikus növényként tekint erre az aromás fűszerre: a szegények tömjéneként szertartások kelléke, emellett szerelmi varázslatokhoz (ld. esküvő) használták, a kapcsolat és az otthon védelmének állapotát mérték rajta. Erről bővebben Rosta Erzsébet oldalán olvashatsz.
Nem tudom, te hogy vagy vele, nekem a rozmaringban tényleg van valami ünnepélyes. Ha már az öltözködési párhuzamnál tartunk, olyan, mint az ünneplő – végülis az ételnek a fűszer, az embernek a ruha: alkalom kell hozzá, hangulat és csillagállás.
De ha épp nem varázsolni, csak enni szeretnél egy jót, a sokoldalú cserje csodás hatásait akkor is élvezheted. A rozmaring javítja a hangulatot, a memóriát, az agyműködést, a vérkeringést, az emésztést, emellett antioxidáns, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal bír. Lássuk, hogyan készül a varázstofu két személyre.
Egy 200 grammos tofut 20, nagyjából egyforma csíkra vágok, majd elkészítem hozzá a pácot.
Hozzávalók a páchoz:
2 ek tetszőleges olaj (én az aszalt paradicsom után megmaradt napraforgóolajat használtam fel)
2 ek finom ecet (én tárkonyosat tettem bele)
2 tk színespaprika
1 tk rozmaring
só (opcionális)
A tofukat bekenem a páccal és minimum másfél órát állni hagynom, majd serpenyőben egy kis olajat hevítek és közepes lángon mindkét oldalát 5-10 percig sütöm.
Közben felteszek egy bögre kölest háromszoros vízben egy leveskockával, három gerezd fokhagymával és egy teáskanál petrezselyemmel. Akkor kész, amikor elfő a víz, apró szemű kölesnél ez kábé 15 perc.
Zöldségekkel tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: