Gyakran készítek egytálételeket, mert gyorsak és táplálóak. Viszont ellaposodhat az ízviláguk, ha az ember belecsúszik egyfajta fűszerezési rutinba. Ezért gondoltam, hogy most valami egészen szokatlant csempészek a főzelékbe: fahéjat. Emellett egy olyan fűszert is tettem bele, amit még sohasem használtam ebben a formában: mustármagot.
A mustármag azzal is új élményt adott, hogy elővettem a kedvéért a mozsaramat. A mozsár. Gyönyörű ez a szó, és itt él a zsigereimben az élmény, ahogy gyerekkoromban az otthoni bronzmozsárral játszottam. Elbűvölő tárgy a mozsár. Úgy érzem, valami ősi, spirituális minőséggel köt össze. Már ezért megérte.
Hozzávalók 2 személyre:
1 tk mozsárban tört mustármag
fél tk fehérbors
fél tk fahéj
1 tk citromhéjpor
1 tk só
fél bögre vöröslencse
két közepes édesburgonya
két közepes krumpli
Apró kockákra vágom az édesburgonyát és a krumplit, majd egy kis olajon megpirítom. Hozzáadom a vöröslencsét, megkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Felforralom, hozzáadom a fűszereket, és ha kell, teszek még hozzá vizet. Alacsonyabb tűzön puhára főzöm, majd jóízűen elfogyasztom.