Gondolkodtam, milyen fogásokkal lephetném meg a rokonságot húsvét alkalmából, így állt össze ez a kellemes, tavaszi hangulatú menüsor, mely mandulás tofut, brokkolis krumplipürét, mungóbabcsírasalátát és kölestortácskákat tartalmaz.
Életemben talán egyszer, ha paníroztam ezelőtt. Érdekes mókának találtam, ugyanakkor túlzottan időigényesnek is, legalábbis a hétköznapokhoz mérten. De aztán rájöttem, hogy a tofunak szinte semmi sem tesz olyan jót, mint a panír. És nem is olyan bonyolult, mint ahogy emlékeztem. Viszont remek kikapcsolódás a kézművesség kedvelőinek, kiváló mindfullness meditáció a spirituális alkatoknak.
Brokkolis krumplipüré
Felteszek főni
8 darab közepes krumplit és
ízlés szerint fél vagy negyed brokkolit
ezúttal elég minimalistán fűszereztem, mert kíváncsi voltam, milyen az íze így csupaszon:
néhány babérlevél
só
bors
Puhára főzöm őket, majd leöntöm róluk a vizet. (Most először eltettem későbbi levesalapanyagnak).
Összeturmixolom
Mandulás tofu
Először is bepácolok egy 200 grammos tofut.
A páchoz a következőket keverem össze:
2 ek szezámolaj
(2 ek szójaszósz opcionális)
1 gerezd tört fokhagyma
Ebbe a keverékbe forgatom a kisebb kockákra vágott tofut és legalább másfél órát állni hagyom, de az sem baj, ha a hűtőben éjszakázik.
A bundához előveszek három edényt (például bögrét)
Az elsőbe teszek
¼ csésze lisztet (én csicseriborsót használtam)
½ tk sót
½ tk paprikát
¼ tk őrölt borsot
A másodikban összekeverek
2 ek lenmagot+ 8 ek vizet
A harmadikban
75 gr apróra vágott mandulát
A tofukockákat szépen, sorjában megfürdetem a bundahozzávalókban, és annyi olajban, hogy a serpenyő alját bőven elfedje, mindkét oldalukat 5-10 perc alatt megsütöm. Végül papírtörlős tányéron leitatom róluk az olajat.
Mungóbabcsírasaláta
Összekeverek
1 uborkát
1 almát
ízlés szerint fél vagy egy doboz mungóbabcsírát
az ízesítés:
4 cm gyömbér leve
fél lime leve
1 ek szőlőmagolaj (persze lehet másfajta olaj is)
fél tk kakukkfű
Citromos-fűszeres kölestortácskák
fél bögre kölest
másfél bögre rizstejben megfőzök
amint kész, hozzáadom
fél citrom levét
2-3 ek édestőszert (én rizsszirupot tettem bele)
1 tk vaníliát
1 tk citromhéjat
1 tk gyömbér levét
Muffinformába nyomkodom és beteszem a hűtőbe, néhány óra alatt, vagy még hamarabb összeáll.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: