Vegán menü húsvétra

Gondolkodtam, milyen fogásokkal lephetném meg a rokonságot húsvét alkalmából, így állt össze ez a kellemes, tavaszi hangulatú menüsor, mely mandulás tofut, brokkolis krumplipürét, mungóbabcsírasalátát és kölestortácskákat tartalmaz.

Életemben talán egyszer, ha paníroztam ezelőtt. Érdekes mókának találtam, ugyanakkor túlzottan időigényesnek is, legalábbis a hétköznapokhoz mérten. De aztán rájöttem, hogy a tofunak szinte semmi sem tesz olyan jót, mint a panír. És nem is olyan bonyolult, mint ahogy emlékeztem. Viszont remek kikapcsolódás a kézművesség kedvelőinek, kiváló mindfullness meditáció a spirituális alkatoknak.

Brokkolis krumplipüré

Felteszek főni

8 darab közepes krumplit és

ízlés szerint fél vagy negyed brokkolit

ezúttal elég minimalistán fűszereztem, mert kíváncsi voltam, milyen az íze így csupaszon:

néhány babérlevél

bors

Puhára főzöm őket, majd leöntöm róluk a vizet. (Most először eltettem későbbi levesalapanyagnak).

Összeturmixolom

Mandulás tofu

Először is bepácolok egy 200 grammos tofut.

A páchoz a következőket keverem össze:

2 ek szezámolaj

(2 ek szójaszósz opcionális)

1 gerezd tört fokhagyma

Ebbe a keverékbe forgatom a kisebb kockákra vágott tofut és legalább másfél órát állni hagyom, de az sem baj, ha a hűtőben éjszakázik.

A bundához előveszek három edényt (például bögrét)

Az elsőbe teszek

¼ csésze lisztet (én csicseriborsót használtam)

½ tk sót

½ tk paprikát

¼ tk őrölt borsot

A másodikban összekeverek

2 ek lenmagot+ 8 ek vizet

A harmadikban

75 gr apróra vágott mandulát

A tofukockákat szépen, sorjában megfürdetem a bundahozzávalókban, és annyi olajban, hogy a serpenyő alját bőven elfedje, mindkét oldalukat 5-10 perc alatt megsütöm. Végül papírtörlős tányéron leitatom róluk az olajat.

Mungóbabcsírasaláta

Összekeverek

1 uborkát

1 almát

ízlés szerint fél vagy egy doboz mungóbabcsírát

az ízesítés:

4 cm gyömbér leve

fél lime leve

1 ek szőlőmagolaj (persze lehet másfajta olaj is)

fél tk kakukkfű

Citromos-fűszeres kölestortácskák

fél bögre kölest

másfél bögre rizstejben megfőzök

amint kész, hozzáadom

fél citrom levét

2-3 ek édestőszert (én rizsszirupot tettem bele)

1 tk vaníliát

1 tk citromhéjat

1 tk gyömbér levét

Muffinformába nyomkodom és beteszem a hűtőbe, néhány óra alatt, vagy még hamarabb összeáll.

Tovább a blogra »